Miskolc első felháza, az úgynevezett Rákóczi-ház, a hajdanvolt barokk kúria, ahová 1996-ban “költözött át” a Miskolci Galéria. A több mint 300m2 kiállítóhelyen a periodikusan jelentkező kiállítások (Országos Grafikai Biennále, Téli Tárlat), a tematikus kiállítás sorozatok (A magyar sokszorosított grafika száz éve című, – a Magyar Nemzeti Galériával közös gondozású – történeti kiállítás sorozat) mellett kortárs hazai és külföldi alkotók, alkotócsoportok állítanak ki.

Miskolci Galéria
A Miskolci Galériát – vidéken elsőként- a Budapesti Műcsarnok mintájára, 1967-ben hozta létre Miskolc város vezető testülete. A Galéria az eltelt évtizedekben sok száz rangos képzőművészeti, iparművészeti és fotóművészeti kiállításnak adott helyet. Az egyéni, csoportos bemutatkozások lehetősége mellett több visszatérő tárlatnak volt elindítója és gazdája (Országos Grafikai Biennále, Téli Tárlat, Rajzok, Jelmez és Díszlettervező Triennále, Ötvös és Fémműves Qvadriennále) és több történeti kiállítást is rendezett.
Miskolci Galéria
Az intézmény az évek alatt művekkel és gyűjteményekkel gazdagodott (helyi és kiállító művészek alkotásai, kortárs grafika, kortárs fotográfia, Feledy Gyűjtemény, Szalay Gyűjtemény), és a gyűjteménygyarapodással egy időben új intézményekkel is bővült (1988: Feledy-ház, 1992: Petró-ház, 1996: Színháztörténeti-és Színészmúzeum). 1996-ban, majd 1999-ben került átadásra a Déryné utcai kiállítóhelyet kiváltó új központi épület a szépen felújított és kibővített Rákóczi-ház.
Miskolci Galéria
Ezekben az intézményekben láthatja a közönség állandó kiállításokon a Szalay Lajos, Feledy Gyula, Kondor Béla munkásságát reprezentáló műveket és dokumentumokat, a miskolci színjátszásról keresztmetszetet nyújtó színháztörténeti anyagot és természetesen a Galéria kortárs művészettel foglalkozó időszaki kiállításait. Alkotóházában – melyet a régi művésztelepen 1987-ben alakított ki a város- egész évben vendégeket fogad itthonról és külföldről egyaránt.

Az intézmény 1995-ben kapott múzeumi rangot. Feladata lett többek között a város képzőművészeti gyűjteményének gondozása, gyarapítása, őrzése és védelme, tudományos nyilvántartása és feldolgozása, szerves részeként az Észak-magyarországi régióban és Miskolcon szerveződő művészeti életnek időszakos és állandó kiállítások rendezése, kiadványok megjelentetése, tudományos konferenciák, előadások, tanfolyamok, társművészeti rendezvények szervezése.

Cím:
Miskolc, Rákóczi u. 2.
Tel.: 46/500-680, 46/500-681
Nyitva:
hétfő kivételével 9-17 óráig